Medenjaki

Med prazniki se mora po domu čutiti veselje, slišati smeh in vonjati cimet. In vse to skupaj najlažje dosežem s peko medenjakov. Preizkusila sem že kar nekaj receptov, vendar so bili vedno ali pretrdi ali pa zelo daleč od medenjakov. Delali so jih otroci v vrtcu, poizkusili smo jih tudi starši... No in potem je vzgojiteljica zame pri kuharici fehtala za recept... In zdaj ga imam! Najboljšega!

medenjaki recept

SESTAVINE

2 1/2 skodelice moke (250g)
1 skodelica masla (75g)
3/4 skodelice mletega sladkorja (75g)
1/3 skodelice tekočega medu (75g)
1 jajce
1/2 pecilnega praška
1 ali 2 žlički cimeta 

 

Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija.

Vse sestavine dobro zgnetemo v eno kepo in maso pustimo počivati na hladnem vsaj 15 minut. 

Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih odlagamo na pekač s peki papirjem. Kroglice se med peko precej razlezejo in tudi malce narastejo, zato jih na pekač zložite z malenkost večjim razmikom. Kroglice oblikujemo iz približno 20g mase, da so potem vsi medenjaki podobnih velikosti. Pečemo približno 12 minut.

Če želimo, jih lahko ohlajene povaljamo tudi v mletem sladkorju.